Harman Kardon SOHO II NC

Review: Harman Kardon SOHO II NC earphones

By Rick Barends | Artikelen, Music & Lifestyle, Recensies

Soms moet je jezelf even ‘kietelen’; een leuke trui, een uurtje plezier op de wallen, of een setje earphones van Harman Kardon ter waarde van 100 euro. Maar zijn deze Harman Kardon SOHO II NC earphones dit bedrag ook waard?

Harman Kardon is een audiomerk wat bekendstaat om zijn goede kwaliteit geluid. Uiteraard heb je merken als Shure en Bowers and Wilkins die het beter doen, maar voor de niet-audiofiel is dit een erg mooi merk. Toen ik langs de schappen liep voor een nieuw setje earphones, bleef mijn blik dan ook even hangen bij hun nieuwste aanwinst: de Harman Kardon SOHO II NC active noise cancelling earphones. Verwar deze naam niet met de Harman Kardon SOHO earphones, want dit zijn namelijk over-the-ear headphones, in tegenstelling tot de SOHO II welke in-ear earphones zijn.

Mijn eerste gedachte was om deze set te laten hangen; de prijs van 100,- is niet gering voor earphones, maar toen ik zag dat er een active noise cancelling kastje bij de earphones zat, werd ik toch wel erg nieuwsgierig. Active noise cancelling is een technologie waarmee de lage frequentie van omgevingsgeluiden weggefilterd worden. Het wordt dus stiller om je heen, terwijl je gewoon muziek kan blijven luisteren. Ik was helemaal verkocht toen ik las dat er geen batterijen gebruikt hoeven worden voor deze extra toevoeging; de accu in het kastje kan 35 uur mee, en is op te laden door middel van een micro usb-ingang.

Harman Kardon SOHO II NC

Unboxing

Allereerst de unboxing. In het toch wel saaie doosje vinden we alles wat we nodig hebben. De SOHO II NC earphones, een set met extra kussentjes voor in het oor, een setje met extra oorsteuntjes waarmee de earphones in je oor blijven zitten. Er zit ook een oplaadkabeltje bij en een adapter voor wanneer je in het vliegtuig zit. De gebruiksaanwijzing is erg summier te noemen; hij bestaat uit een inhoudsopgave en plaatjes van wat er allemaal in het doosje zit. Hoe je het beste de oorkussentjes en oorsteuntjes kan verwisselen, staat er niet bij. Ook staat er niet bij hoelang je het noise cancelling kastje moet opladen wanneer deze leeg is.

In gebruik nemen

Wat direct opvalt bij het uitnemen van de earphones is de kwaliteit van het materiaal. Geen plastic rommel, maar solide aluminium bekisting van de earphones. Ook het draad is dik en voelt stevig aan. De vorm van de Earphones zijn dusdanig dat ze direct lekker in je oor zitten. Door de buiging van het gehoorgedeelte ten opzichte van de bekisting steekt de draad ook niet uit, en zit dus minder in de weg. In de draad is een klein kastje aangebracht waarmee je de muziek kan stop zetten, of je telefoon mee kan opnemen. Jawel, er zit ook een microfoon in voor het handsfree bellen. Helaas kun je er geen muziek mee doorspoelen, of naar een volgend nummer gaan. Aan het einde van het draad zit het kastje voor de noise cancelling; dit is gedeeltelijk hard plastic, en gedeeltelijk aluminium. Het voelt stevig aan, en is klein genoeg om in elke broekzak of jaszak te kunnen zonder in de weg te zitten. Er zit een kabeltje bij de earphones die je nc-kastje (noise cancelling) aan je muziekspeler verbindt. Dit is waarschijnlijk gedaan om het breken van zo een lange kabel te voorkomen, maar dit is speculatie. Het is in ieder geval geen sta-in-de-weg. We stuiten nu wel op het eerste echte nadeel van de Harman Kardon SOHO II NC earphones; de 3.5mm jack kan niet in een Iphone 6, daar zul je dus een adapter voor moeten kopen. Gezien het marktaandeel van de Iphone is dit een gemiste kans van Harman Kardon. Of dit probleem zich ook voor doet bij de eerdere Iphone versies kan ik helaas niet zeggen.

Harman Kardon SOHO II NC

Het geluid

Nadat ik de kussentjes vervangen had voor de grotere versie, en ook de steuntjes, was het grote moment aangebroken. Zou deze earphone set zijn 100,- euro waard zijn? Volmondig ja! Wanneer je de earphones in doet, hoor je direct al veel omgevingsgeluid wegvallen. De kussentjes zitten goed in het oor, en ook de steuntjes passen moeiteloos in de vorm van je oorschelp. Wanneer ik de noise cancelling aanzet, is het een oase van rust; vanaf nu is het alleen nog maar jij, en de muziek. Uiteraard begin ik met een mooi neo-klassiek nummer van Ludovico Eindaudi: Divenire. Een nummer waar je goed de aanzet van de instrumenten kan horen, en dat zich geleidelijk opbouwt tot een waar muzikaal orgasme. Het geluid is fantastisch; de geluiden klinken kamer-vol, en de noise cancelling doet zijn werk uitstekend. Maar met alleen klassieke muziek kun je geen test doen, dus ik zet het nummer Cheerleader van Omi op. Direct valt de bas op; hij is diep en aanwezig maar ik voel geen trillingen of irritatie, zelfs niet wanneer ik het volume omhoog doe. Waar ik normaal last heb van de schelle geluiden, valt het mij nu op dat deze geluiden vol en ‘rond’ zijn.

Conclusie

De Harman Kardon SOHO II NC earphones zijn het geld dubbel en dwars waard. Voor 100 euro krijg je een stevige earphone set, een zeer goed werkende noise cancelling en uitstekende kwaliteit geluid. Het grootste nadeel is dat de headset het niet doet op de Iphone 6. Waar de concurrentie óf veel duurder is, óf een noise cancelling op batterijen aanbiedt, komt Harman Kardon met de enige juiste oplossing: een noise cancelling op een accu. Ik ben in ieder geval uitermate tevreden met de prijs/kwaliteit verhouding van de Harman Kardon SOHO II NC earphones.

Like this Article? Share it!

About The Author

Een WTF-moment, een blog, een onzinnig onderzoek, maar ook gewoon een game review. Richard laat alles voorbij komen op Spotlighttv.

Leave a Reply