Recensie: Rich Hall in Boom Chicago, Amsterdam

Op 8 februari trad de Amerikaanse komiek Rich Hall op. Hall is geen fan van Amerika en laat dit weten ook in zijn shows, een hilarisch avondje is dus gegarandeerd.

Rich Hall is een Amerikaanse komiek en schrijver. Hij schreef voor en speelde in de sketch-comedy televisieprogramma’s Not Necessarily the News en Saturday Night Live. Ook is hij meerdere malen te gast geweest in de Late Show with David Letterman en Late Night with Conan O’Brien. Het personage Moe Szyslak uit de animatieserie The Simpsons is geïnspireerd op Rich Hall. Matt Groening heeft dit in interviews gezegd. Rich Hall is ook populair buiten zijn geboorteland, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar hij woont met zijn vrouw en dochter. Hij is een graag geziene gast in comedy-quiz-programma’s zoals Have I Got News For You, QI, 8 Out of 10 Cats en Never Mind the Buzzcocks. Ook is hij te gast geweest in het BBC Two-programma Top Gear, waar hij een lied maakte over een Rover 25. In de volgende uitzending na de aanslagen op 11 september 2001 werd Hall gevraagd om commentaar te geven in Have I Got News For You.

hall

Nu stond de beste man dus in Amsterdam, voor het eerst in zijn carrière. De zaal was prima gevuld en het merendeel was buitenlands. Zo waren er veel Britten en Amerikanen in de zaal te vinden. Toen de beste man opkwam werd hij onthaald met een flink applaus. Hall zag er lekker casual uit zoals altijd en begon meteen met zijn grappen. Hall had veel origineel materiaal deze show en paste soms oude grappen aan. Zo had hij eerder een grap over hoeveel geld Bill Gates had en dat er een onderzoek was geweest over hoelang het zou duren als Gates uit zijn bed zou vallen als hij al dat geld onder zijn matras zou stoppen. Nu deed Hall deze grap maar dan over de staatsschuld van Amerika. Maar het publiek leek dit niets te schelen want iedereen lachte enorm hard mee. Ook deed Hall veel publieksinteractie. Hij vroeg veel aan mensen en pakte dan af en toe zijn gitaar om er een liedje over te zingen. Enorm knap van Hall was dat hij zo snel inspeelde op wat hij hoorde en dit ook in zijn liedjes rijmend liet terug komen.

Hall zal voor de liedjes uiteraard een soort structuur hebben waarin hij namen en beroepen kan plakken, maar sommige grappen waren erg knap geïmproviseerd en ertussen geplakt. Helemaal hilarisch werd het toen Hall iemand trof die IT-er was en hierna iemand zocht met een ander beroep en ineens heel de zaal wel IT-er leek. De reactie van Hall was prachtig: hij deed erg gefrustreerd.

De stijl van Hall is erg anti-Amerika en mopperig. Dit deed hij vanavond ook en hij trok veel vergelijkingen tussen Amerika, Engeland en Nederland. Ondertussen heerlijk scheldend en boos overkomen. Hall ging na 45 minuten even weg voor een kort pauze en kwam terug voor nog eens 45 minuten. De tijd vloog voorbij en Hall speelde enorm goed met het publiek. De gesprekken met mensen uit het publiek waren enorm leuk en soms liet hij ook eerlijk weten: “I’ve got no idea where I’m going with this”. Na anderhalf uur kreeg de man een enorm applaus en verliet hij het publiek dat enorm positief was over hem.

hall

Rich Hall liet zien dat hij enorm goed is in improviseren en inspelen op het publiek. Hij had enorm veel origineel materiaal en omdat hij zoveel inspeelt weet je, en hij zelf ook, niet waar het naartoe gaat. De man hield de aandacht van het publiek vast vanaf het begin en zorgde voor veel lachsalvo’s. Zijn manier van grappen brengen is ook heerlijk. Mopperend, droog en scheldend en ondertussen flinke uithalen naar Amerika. Het was fijn Hall eens in het echt te zien en nu is het hopen dat de beste man snel eens terug komt!

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply