Preview: Game & Wario

By Wesley Akkerman | Artikelen, Games, Voorbeschouwingen

Naast Nintendo Land heeft Nintendo nog een spel vol minigames dat de mogelijkheden van de Wii U GamePad volledig benut: Game & Wario. Wat? We mogen geen minigames zeggen? Omdat deze spelletjes langer duren dan de driesecondenspelletjes van WarioWare?

Daar was de demonstratiedame op het post-E3-event van Nintendo heel strikt over. We mogen de spellen in Game & Wario, wat een voorlopige titel is, niet minigames noemen. Want ze duren aanzienlijk langer dan de minispelletjes in WarioWare. Dat is niets minder dan waar. In totaal krijgt het nieuwste WarioWare-deel tien spellen toebedeeld. Wij hebben daar vier van gespeeld. Zelfs eentje zonder een controller in handen te hebben.

In één van die niet minispellen, Arrow, houden we de GamePad horizontaal vast. Op het touchscreen zien we een pijl, die we met onze vinger naar achteren moeten trekken. Wanneer we hem loslaten, schiet de pijl van het aanraakscherm van het grote televisiescherm. En door een beetje goed te mikken, raak je de aanstormende horde Wario-robotjes. Wanneer je die allemaal verslagen hebt, verschijnt de grote Wario-robot. Met een paar goed gemikte pijlen op z’n grote, rode schroeven ontploft-ie en is het spelletje voorbij.

Je krijgt punten voor je prestatie. Dat betekent dat je je vrienden kunt aftroeven, door steeds een betere score neer te zetten. Dat doe je door combo’s te maken. Je kunt namelijk Wario-robotjes tegen andere Wario-robotjes aan laten vallen, waarna er een domino-effect ontstaat. Soms liggen er ook mijnen op het veld, die je kunt activeren door er een pijl op af te vuren. De explosie is best groot, dus de kans is groot dat je zodoende veel punten kunt bemachtigen.

Een compleet ander spel is Ski. Door de GamePad eveneens verticaal vast te houden, ditmaal met twee handen, heb je de macht over het stuurgedrag van een skiër. Op het touchscreen zie je in een tweedimensionaal bovenaanzicht de af te leggen route. Door het GamePad, met z’n ingebouwde gyrosensor, naar links en rechts te laten kantelen, zorg je ervoor dat Jimmy de skiër veilig het einde van de baan behaald. Hoe sneller je dat kunt, hoe beter de score.

Ski lijkt heel erg op één van die vele spelletjes die je voor nop van Android Market kunt halen – maar dan mis je die kekke graphics op het HD-scherm waar de Wii U op aangesloten staat. Daar krijgen spelers – die nog niet aan de beurt zijn – te zien hoe jij stuurt. En als ze daar dan toch zitten, kunnen ze net zo goed meedoen aan Fruit. Dat is een spel waarvoor de medespelers helemaal geen controller nodig hebben om mee te doen. Ideaal voor de budgetgamer.

Het spel speelt zich af op een drukke straat, vol poppetjes die ontzettend veel op elkaar lijken. Bussen en auto’s rijden voorbij en vaak net op het moment dat je goed moet opletten. De speler met de GamePad steelt namelijk fruit van de straat. Toeschouwers moeten aan het einde van de rit de dader kunnen aanwijzen, door goed op te letten. Dat is lang niet zo gemakkelijk als het klinkt, aangezien iedereen op elkaar lijkt en vreemde, haast menselijke, bewegingen maakt.

Het beste is voor het laatste bewaard: Shutter. In deze game speel je een fotograaf, die boeven op film moet zien te krijgen. Vooraf krijg je te zien wie je moet hebben. Vervolgens krijg je wat gebouwen te zien op een rustige straat. Wanneer je denkt een boef te hebben gespot, houd je je GamePad voor je gezicht en zoom je in om hem goed op je touchscreen te krijgen. Vervolgens maak je de foto en stuur je hem door voor evaluatie, door de GamePad naar beneden te bewegen.

Aan die foto’s zitten eisen. Je moet niet alleen de juiste man op de foto hebben staan, maar die moet dan zijn ogen open hebben, in de camera kijken en volledig in beeld zijn, bijvoorbeeld. Is het je gelukt en heb je iedereen perfect op de foto staan, dan kun je nog op zoek gaan naar het goed verborgen poppetje, die heel veel punten waard is. En met goed verborgen bedoelen we ook goed verborgen, want voor je het weet ben je zo door je drie minuten heen,

Game & Wario laat goed zien wat er zoal mogelijk is met de GamePad van de Wii U. Wat de andere zes spellen worden is nog niet bekend, maar we hopen wel dat deze de levensduur van de game zullen verlengen. Want op deze (mini-)spellen ben je toch snel uitgekeken. Misschien je jongere broertje of zusje niet – maar wij nemen aan dat je de Wii U uiteindelijk voor je zelf koopt. Desondanks is het leuke software, die voor een zacht prijsje zeker de moeite waard zal zijn.

Like this Article? Share it!

About The Author

is mede-oprichter van Spotlight!TV en een freelance journalist gespecialiseerd in de Nederlandse gamesindustrie. Schrijft op Spotlight!TV en op het web over games, series, films, tech en muziek. Streamt ook nog wel eens, maar dat schiet er vaak bij in.

Comments are closed.