Marc’s Movie Spotlight: The Thing (1982)

Deze keer in Marc’s movie spotlight zijn favoriete horrorfilm: The Thing! Deze zenuwslopende film uit 1982 gaat over een alien die kan shapeshiften!

In 1982, vier jaar voordat ik geboren werd, terroriseerde regisseur John Carpenter (Halloween, Escape From New York) bioscoopgangers met de horrorfilm The Thing. De film staat in mijn persoonlijke lijst op nummer één van beste horrorfilms, en dat met een paar zeer goede redenen!

Waar gaat The Thing over?

Wetenschappers op Antarctica ontdekken een verlaten ruimteschip in het ijs waar duidelijk wat uit is gehaald. Dit schip vinden ze nadat ze een afgelegen basis vinden die compleet verlaten is. Hier vinden ze een stuk ijs waar duidelijk iets ingezeten heeft. Ze keren terug naar de basis waar ze erachter komen dat er iets in hun basis schuilt, een wezen dat van gedaante kan verwisselen en de leden van het team imiteert. Wie is nu mens, en wie is niet wat hij lijkt?

thing

Waarom is The Thing zo goed?

The Thing is een horrorfilm die alles bevat. Spanning, sfeer, ranzigheid, onvoorspelbaarheid, en dat alles in een enorm claustrofobische setting. Omdat het zich afspeelt op een verlaten basis op Antarctica kan het team ook nergens naartoe vluchten; hulp is dagen van ze verwijderd. Verder worden de leden van het team steeds meer paranoïde en wantrouwend, want iedereen kan het wezen zijn. Hierdoor staat er enorme spanning en druk op het team, en jij als kijker zit hier midden in. Hoofdrolspeler van de film is Kurt Russell (Furious 7, Escape From New York) en hij speelt enorm sterk, wellicht één van zijn beste rollen ooit, maar is zelfs hij te vertrouwen? Deze constante onzekerheid maakt je wantrouwig naar iedereen toe en dit werkt enorm goed.

Dan de effecten! De effecten komen uit 1982 maar ik vind ze beter en ranziger dan alles wat erna is uitgekomen. Hier zitten special effects-meesters Stan Winston en Rob Bottin achter. Het is bizar hoe deze effecten gemaakt zijn, en hoe goed ze de tand des tijds hebben doorstaan. Ze zijn enorm ranzig, overtuigend en bijzonder creatief. Het is zo knap wat er met behulp van prothesen en poppen gemaakt is, dat je gewoon een hekel krijgt aan films die CGI gebruiken voor dit soort effecten. Denk bijvoorbeeld aan het teleurstellende vervolg van het origineel: The Thing uit 2011. The thing uit 1982 laat zien dat het er vele malen beter uitziet dan CGI en er enorm veel mogelijk is. Als je geïnteresseerd bent in de effecten stel ik voor eens de ‘making of’ te kijken van de film, hierin wordt goed uitgelegd wat ze hebben gedaan en wederom zal je verbaasd staan. Toen de film uitkwam werd er ook een briefje bij de film gedaan voor de bioscopen, dat ze de film het beste in een zaal naast de WC konden afspelen, aangezien ze bang waren dat mensen over hun nek zouden gaan.

De regie komt van John Carpenter die, samen met Halloween, hiermee zijn beste film neerzet. De sfeer die hij creëert is ongeëvenaard en de film blijft spannend, hoe vaak ik hem ook kijk. De film is gebaseerd op de film The Thing From Another World uit 1951 maar deze remake is veel sterker. Beide films zijn weer gebaseerd op het boek Who Goes There? waarin John Carpenters-versie wel dichter bij het boek ligt. De soundtrack komt van legende Ennio Morricone (The Good, The Bad & The Ugly, Once Upon A Time In The West) en deze rustige, onheilspellende muziek draagt bij aan de enorm enge en benauwende sfeer van de film.

thing

Wie moet The Thing kijken?

Iedereen die van ranzige horrorfilms houdt moet deze nu bovenaan zijn lijstje zetten. Verder mensen die van een spannende, onvoorspelbare, claustrofobische film houden moeten deze ook zeker checken. Omdat het over een ruimtewezen gaat is het voor sci-fi-fans ook verplichte kost. Ook mensen die van praktische effecten houden moeten deze film zeer zeker checken, omdat ze echt top notch zijn in deze film en ik nog geen betere heb gezien tot nu toe.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply