Marc’s Movie Spotlight: The Emperor’s New Groove (2000)

In 2001 kwam bij ons Keizer Kuzco, The Emperor’s New Groove, in de bioscoop. Onze filmfan Marc was er gek van! Waarom? Lees snel verder!

Toen ik de reclames op TV zag voor Keizer Kuzco, de Nederlandse titel voor The Emperor’s New Groove, leek het me een erg suffe, saaie film. Ik zal vijftien of zestien zijn geweest toen hij uitkwam en ik ging met mijn ouders en broertje mee naar de bioscoop. Daar kwam ik erachter dat Keizer Kuzco echt geniaal was! Heel anders dan andere Disney-films, maar bijzonder geestig. Al nieuwsgierig geworden?

Waar gaat The Emperor’s New Groove over?

In deze film ontmoeten we Keizer Kuzco, de arrogante koning van de Azteken. Niemand mag hem en hij geeft ook niets om andere, alles draait om hem. Zijn adviseuse Yzma wil hem graag van de troon hebben en ze verzint een plan om hem te vergiftigen. Maar in plaats van gif krijgt hij een drankje waardoor hij in een lama veranderd. Aan haar hulpje Kronk de taak om van hem af te komen. Maar Kronk kan het niet over zijn hart krijgen om hem te vermoorden, dus hij beland op de kar van boer Pacha. Als Kuzco bijkomt bij Pacha neemt hij het hem kwalijk en eist hij dat Pacha hem terug naar het paleis brengt. Maar Kuzco deed eerder nogal lullig tegen Pacha en had hem medegedeeld dat Pacha’s dorp geruimd zou worden om plaats te maken voor Kuzcotopia, een nieuw zwemparadijs voor de keizer. Pacha wil de keizer van gedachte laten veranderen over dit plan maar besluit hem wel naar zijn stad terug te brengen. Het is immers een lange reis en wellicht veranderd de keizer van gedachte, want iedereen heeft iets goeds in zich…toch?

groove

Waarom is The Emperor’s New Groove zo goed?

Deze film komt van de nieuwe generatie Disneyfilms die niet zozeer op kinderen waren gericht maar ook veel humor voor volwassenen bevatten. En op dat gebied is Keizer Kuzco één, zo niet DE, van de grappigste Disneyfilms die tot heden gemaakt is. De personages zitten geweldig in elkaar en met name Yzma en Kronk stelen de show. In het Engels hebben ze de stemmen van Eartha Kitt (The Wolf of Wall Street, X-Men: Days of Future Past) en Patrick Warburton (Ted, Rules of Engagement), maar in het Nederlands hebben ze de stemmen van Simone Kleinsma en Erik van Muiswinkel en deze zijn even, zo niet nog, grappiger. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de film voornamelijk in het Nederlands heb gezien en deze twee stelen echt de show. De twee hebben een geweldige chemie en de teksten zijn perfect. Vol met sarcasme en zwarte humor. Ook heeft Kronk twee scenes met zijn geweten, een engeltje en duiveltje, deze zijn geniaal! Heerlijk droog en met teksten briljant voor volwassenen. Kronk is by far één van mijn favoriete Disney-personages. De film bevat ook veel zelfspot bij de personages, de film breekt ook regelmatig de barrière tussen de personages en het publiek. Dit gebeurt niet zo vaak bij Disney en maakt de film ook bijzonder geestig. Kuzco en Pacha zijn ook prima personages, maar Yzma en Kronk stelen echt de show.

Het verhaal is verder prima. Het gaat uiteraard over aardig doen tegen anderen en is leuk vormgegeven. De tekenstijl lijkt op de stijl die Disney daarvoor ook gebruikte in films als Hercules en Mulan. De soundtrack is deze keer niet zo memorabel, het heeft wat leuke liedjes maar niets bijzonders. Dit kwam ook door conflicten tussen Sting, die de soundtrack zou doen, en Disney. Maar deze film heeft het puur nodig van de personages en deze zijn ijzer, ijzersterk.

groove

Wie moet The Emperor’s New Groove kijken?

Ieder persoon dat Disney-films leuk vindt moet deze een kans geven. De humor is zo anders als de andere Disney-films, veel meer gericht op volwassenen. Als je van droge, sarcastische humor houdt met zelfspot dan is deze echt voor jou. Ook als je van memorabele Disney-personages houdt dan is dit zeker een film die je leuk zal vinden, aangezien Yzma en Kronk echt tot de beste Disney-duo’s behoren.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply