Marc’s Movie Spotlight: The Cabin in the Woods (2012)

By Marc | Artikelen, Recensies

Eens in de zoveel tijd komt er een film uit met een heerlijk originele insteek. The Cabin in the Woods is er zo eentje! En daarom staat hij deze keer in Marc’s Movie Spotlight.

Het horrorgenre is natuurlijk weinig meer origineel. De verhalen zijn vrijwel altijd hetzelfde en de enigste reden dat er nog gekeken wordt is om mensen zo gruwelijk mogelijk aan hun einde te zien komen. Schrijver Joss Whedon (The Avengers, Serenity) zei ook het volgende over de film:

On another level it’s a serious critique of what we love and what we don’t about horror movies. I love being scared. I love that mixture of thrill, of horror, that objectification/identification thing of wanting definitely for the people to be all right but at the same time hoping they’ll go somewhere dark and face something awful. The things that I don’t like are kids acting like idiots, the devolution of the horror movie into torture porn and into a long series of sadistic comeuppances. Drew and I both felt that the pendulum had swung a little too far in that direction

En dat doel is perfect gelukt met deze film, het horrorgenre kreeg eindelijk weer eens iets origineels! De film werd geplaagd door distributieproblemen, want eigenlijk zou hij al in 2010 uitkomen, maar door heel wat gedoe werd dit uiteindelijk pas 2012. Het belangrijkste is dat hij er eindelijk kwam, want dit is iets dat het horrorgenre echt nodig had.

Waar gaat The Cabin in the Woods over?

Je kent het verhaal wel, een groep tieners (een nerd, een sporter, een slet, een maagd, een stoner) gaan een reisje maken naar een huisje in het bos. Ondanks alle signalen dat ze het niet moeten doen, doen ze het toch. Eenmaal bij het huisje aangekomen ontdekken ze een kelder met allerlei vreemde voorwerpen. En ondanks dat je zelf zit van: Raak niets aan! Doen ze dit uiteraard toch. Wat volgt is het bekende bloederige verhaal…of niet?

cabin

Waarom is The Cabin in the Woods zo goed?

The Cabin in the Woods combineert horror en humor feilloos, zoals we van Whedon gewend zijn, en doet dit alles in een enorm origineel jasje. Hoe minder je van het verhaal weet van te voren hoe beter, want ik was echt verrast toentertijd in de bioscoop en ik hoop dat een ieder dat is die deze film aanzet. De film behandelt alle horrorclichés tot het punt waarop het zelfspot is. Dit is erg grappig om naar te kijken, maar er gebeuren ook dingen in de film die je eerst niet kan plaatsen maar langzaam op hun plaats beginnen te vallen. Nogmaals, hoe minder je weet van te voren hoe beter, want je zal echt verrast zijn. Naast het enorm originele verhaal, is de film verder prima om naar te kijken. De effecten zijn erg goed en goor, de teksten zijn leuk en gevat en het verhaal wordt alleen maar beter. Het is jammer dat ik het niet over mijn favoriete stukjes kan hebben want dan verklap ik al teveel.

De film is ook zo goed door het team dat erachter zit. Als regisseur en mede-schrijver is Drew Goddard aangesteld en hij maakt hier mee zijn regiedebuut, en wat voor een debuut! De andere schrijver van de film is dus Joss Whedon en die man heeft anno 2015 natuurlijk geen introductie meer nodig. Goddard en Whedon hebben al veel vaker samengewerkt, zo schreven ze samen Buffy The Vampire Slayer en Angel, en ze zijn een enorm sterk team samen. Voor de hoofdrolspelers hebben ze Kristen Connolly (House of Cards, The Happening), Chris Hemsworth (Thor-films, Rush), Anna Hutchison (Blinder), Fran Kranz (Donnie Darko, The Village) en Jesse Williams (Grey’s Anatomy, The Butler) samen gevoegd. Ze spelen allemaal prima en met name Kristen speelt prima als hoofdpersonage Dana en ook Fran Kranz speelt geniaal als stoner Marty. De effecten in de film zijn allemaal zo’n beetje praktische en er zit alleen CGI-nodig in waar het niet lukte met praktische effecten. De man hierachter is David Leroy Anderson (Dawn of the Dead, Men in Black) en die heeft echt enorm goed werk afgeleverd met zijn team. In tijden had ik niet zulke vette effecten gezien.

cabin

Wie moet The Cabin in the Woods kijken?

Elke horrorliefhebber moet de film NU opzetten aangezien deze film voor mij weer eens relevant was in het horrorgenre. Ook fans van Joss Whedon en Drew Goddard kunnen deze meteen opzetten want dit is horror zoals je van ze gewend bent. Scherp, grappig, cynisch en enorm bloederig en over-the-top. Ook mensen die van een leuke, originele, grappige film houden kunnen deze zeker een kans geven, bereid je wel voor op veel bloed, maar naast dat is het een enorm leuke en komische film om eens te hebben gezien.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply