Marc’s Movie Spotlight: Oldboy (Oldeuboi) (2003)

In Marc’s Movie Spotlight praat onze movie-maniak Marc over zijn favoriete films. Deze keer de extreem brute Koreaanse-film Oldboy!

Ik ben een enorme filmfanaat. Ik heb al ruim tweeduizend films gezien en heb thuis net zoiets staan op dvd en Blu-Ray. Ik kijk er enorm veel en deel mijn kennis graag met anderen. Daarom leek het me een leuk idee om mijn favoriete films te bespreken met je. Dit zijn zowel oude als nieuwe films, klassiekers, vergeten films, cult-films, indie-films, Hollywood-films, animatiefilms; echt van alles. Ook van allerlei verschillende genres uiteraard. Nu weet je inmiddels wel dat ik een enorme Star Wars- en Marvel-fanboy ben, dus hier zal ik deze keer niet de nadruk op leggen, maar juist op andere films. Als ik dan over favoriete films praat dan schiet deze altijd als eerste bij me binnen, het Koreaanse Oldboy uit 2003 van regisseur Chan-wook Park.

Waar gaat Oldboy over?

In Oldboy ontmoeten we Dae-su Oh (Min-sik Choi). Deze wordt gevangen genomen en in een klein kamertje geplaatst. Door wie of waarom dat weet hij niet. Na vijftien jaar wordt hij ineens vrijgelaten. Nu heeft hij vijf dagen eruit om diegene te zoeken die hem gevangen heeft genomen en erachter te komen waarom.

oldboy

Waarom is Oldboy zo goed?

Oldboy is zo goed omdat de kijker net zo min weet als de hoofdrolspeler. Jij hebt ook werkelijk geen idee waarom hij er zit of door wie. Hij komt ook uit de kamer en weet echt niet waar hij moet beginnen met zoeken. Min-sik Choi speelt ook perfect en is mijn favoriete Koreaanse acteur. Je leeft enorm met hem mee en bent samen met hem op zoektocht.

Het verhaal is echt bijzonder en enorm origineel. Verder is de film enorm gewelddadig, er gebeuren echt enorm harde dingen in en deze zullen je zeker bij blijven staan. Zo is er een scene met een hamer, de mensen die hem hebben gezien weten meteen waar ik het over heb, en vervolgens is er iets met de achterkant van de hamer en tanden. De rest mag jezelf verder invullen.

De film is grafisch ook erg gaaf om naar te kijken, met name de vechtscenes zijn enorm sterk en goed in beeld gebracht. Ook zo’n scene als die met de hamer en tanden wordt zo in beeld gebracht dat je kippenvel ervan krijgt.

Ook de ontknoping van de film zal je nog lang bij blijven. Deze is zo hard en ziek dat je met je mond open kijkt naar wat er gebeurt. Naast Min-sik speelt ook Ji-tae Yu mee en deze speelt ook briljant hard en kil in de film. De film is daar integen niet alleen maar hard, er zit zowaar wat romantiek in en deze is juist weer heel erg vredig en lief in beeld gebracht en brengt ook wat rust in de film.

Oldboy is verder een film waar je van tevoren niet veel vanaf moet weten. Als je het uitgangspunt weet is dat genoeg en verder moet je je eigenlijk laten meeslepen door de film. Daarom is het erg moeilijk om duidelijk te maken hoe goed deze film is, omdat je al snel dingen verklapt. Laat je ook niet afschrikken door het feit dat de film Koreaans is, want je hebt deze gewoon in Nederland op DVD met Nederlandse ondertiteling en geloof me, deze is zeker de moeite.

oldboy

Wie moet Oldboy kijken?

Iedereen die van films houdt die mysterie, humor, (keihard) geweld, romantiek, meeslepende verhalen en bizarre plottwisten bevatten, moet deze film checken. In 2013 kwam de Amerikaanse remake van deze film uit met Josh Brolin in de rol van Min-sik Choi en met Samuel L. Jackson, maar eerlijk is eerlijk, het origineel is ALTIJD beter. Ik heb de remake ook niet gezien en ga deze ook nooit kijken. Deze film vind ik zo vet dat ik de remake niks wil laten verpesten. Regisseur Chan-wook Park maakte deze film als een film uit zijn wraak-trilogie. De andere twee films hieruit zijn Sympathy for Mr. Vengeance and Sympathy for Lady Vengeance, twee eveneens geweldige films, maar niet zo vet als Oldboy.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply