Marc’s Movie Spotlight: Kung Pow: Enter the Fist (2002)

By Marc | Artikelen, Recensies

Daar gaan we weer met Marc’s Movie Spotlight! Deze keer het enorm flauwe, maar bijzonder geestige Kung Pow: Enter the Fist! Een klassieker onder de fans.

Toen ik nog op de middelbare school zat, was mijn verzamelwoede toentertijd Dvd’s. Ik werkte in een kas en elke maand ging mijn salaris zo goed als op aan films bij de Free Record Shop. Tijdens een van mijn vele aankopen daar zat de film Kung Pow: Enter The Fist tussen mijn stapeltje films. Er stond op dat de film was van de schrijvers van Bruce Almighty en Ace Ventura, die films kon ik beide waarderen en ik hou ook nog eens van kung fu-films. En aangezien dit een soort satire er op was dacht ik dat ik niet mis kon gaan. Ik wist toen nog niet dat ik een enorm geestige komedie zou gaan kijken die erg goed in elkaar gezet is. Ik hoop dat ik je aandacht heb!

Waar gaat Kung Pow: Enter the Fist over?

Als de ouders van Chosen One (Steve Oedekerk) zijn vermoord door Master Pain (Fei Lung) gaat Chosen One in training bij Ling (Ling-Ling Hsieh) om wraak te nemen. Onderweg maakt hij de nodige rare dingen mee uiteraard.

kungpow

Waarom is Kung Pow: Enter the Fist zo goed?

Als eerste moet je wat dingen weten over de film. De film die je namelijk ziet is eigenlijk niet Kung Pow: Enter the Fist, maar een oude kung fu-film genaamd Tiger And Crane Fists uit 1976, Acteur en schrijver Steve Oedekerk heeft zichzelf in allemaal scenes van de film gezet met de computer en zo het verhaal enorm veranderd. Ook doet Steve de stemmen van zo goed als alle personages en doet dit expres in de manier zoals vaak dubs gebeuren in Amerika. Als je naar de bewegende lippen kijkt klopt het natuurlijk nooit met wat je hoort, maar Oedekerk heeft hier expres en nog groter zooitje van gemaakt. Zo zie je de lippen soms druk bewegen en zegt hij maar iets heel korts en zelfs de hond zijn blaf loopt niet synchroon. Verder heeft hij natuurlijk echt wel scenes toegevoegd of nog meer dingen in scenes geplaatst. Zo is er een grote vechtscene toegevoegd, waarin wel honderd keer dramatisch wordt ingezoomd zoals dat wel eens gebeurde in de films, en staat er af en toe een man met een beatbox mee te dansen tijdens gevechten terwijl hij luistert naar: I like big butts and I cannot lie.

De humor is extreem flauw en hier moet je echt wel van houden. Zo zitten er in mijn vriendengroep mensen die van de film houden en hem eindeloos kunnen kijken, maar ook mensen die de film echt haten. Zoals ik al zei is Oedekerk de schrijver van films als Bruce Almighty en Ace Ventura: When Nature Calls, dus wellicht als je dat kan waarderen dan kan je deze ook waarderen. En uiteraard is echt niet alles grappig, zo is er een scene waarin Chosen One vecht tegen een CGI-koe en ondanks dat deze scene aardig bekend is geworden, is dit absoluut niet de grappigste. De toegevoegde teksten zijn de dingen waar ik het hardst om lach. Van een leerling die expres verkeerd is getraind, dus als hij verliest denkt hij dat hij wint, of als je twee mensen aan ziet komen lopen die niks zeggen en Oedekerk er buiksprekers van heeft gemaakt, dat soort dingen zijn bijzonder geestig. Ook gebeurt het nog wel eens dat de tekst van Oedekerk al klaar is maar het personage nog doorpraat, dan volgt of een soort gegrinnik of in het geval van een dame: Wueuwuewue! Je moet het zien om te snappen maar het is erg geestig. Of de bekende zin: That’s a lot of nuts! Of Master Pain die ineens Betty wil worden genoemd, Master Pain die een tekening ziet en de beesten opnoemt als een soort kind, Chosen One die denkt dat vrienden dood zijn terwijl ze dat niet zijn, de film bevat enorm veel geinige teksten en situaties.

kungpow

Wie moet Kung Pow: Enter the Fist kijken?

Fans van Steve Oedekerk zijn werk zullen deze film hoogstwaarschijnlijk enorm kunnen waarderen aangezien deze zijn absolute beste is. Ook mensen die oude kung fu-films waarderen en een spoof hierop willen zien die enorm goed is gelukt. En ten slotte mensen die van hele flauwe, debiele humor houden zullen deze film ook hoogstwaarschijnlijk prima vermaak vinden.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply