Marc’s Movie Spotlight: Hook (1991)

Deze keer in Marc’s Movie Spotlight een wellicht vergeten pareltje van Steven Spielberg: Hook. Zijn kijk op Peter Pan levert een bijzondere film op!

Ik weet nog goed dat ik in 1992 naar de bioscoop ging. Ik zal vijf of zes zijn geweest en ging met mijn moeder, tante, nicht en twee neven naar de bioscoop. Mijn tante en nichtje gingen naar Sneeuwitje en de Zeven Dwergen. Maar ik niet! Ik ging naar de ‘grote-mensen’-film van Peter Pan, genaamd Hook met mijn moeder en twee neven. Ik vond als kind de film geweldig en dat is nooit meer over gegaan. Ik blijf zo van deze film genieten dat hij niet kan ontbreken in mijn Movie Spotlight-rubriek. Dus bij deze, deze keer hebben we het over: Hook!

Waar gaat Hook over?

Stel je voor dat Peter Pan gewoon opgegroeid is op Aarde en daar een gezin heeft gekregen en heel Neverland is vergeten. En dat Captain Hook hem verre van vergeten is en zijn kinderen ontvoerd. Peter Pan moet dan wel terug naar Neverland, maar eenmaal daar gaat het helemaal mis en weet hij nog steeds van niets. Aan Tinkerbell en de Lost Boys de taak om Peter Pan te helpen herinneren om zo het gevecht met Hook aan te gaan en zijn kinderen terug te krijgen.

hook

Waarom is Hook zo goed?

Hook is een fantasiefilm voor jong en oud met een heerlijk, tijdloos verhaal. Het verhaal van Peter Pan is altijd populair en interessant geweest en met deze draai aan het verhaal wordt het van een hele andere kant belicht. Verder is de sfeer in deze film heerlijk. Neverland ziet er geweldig uit en de grote sets maken de film enorm sfeervol. De effecten, zoals Tinkerbell, waren voor die tijd enorm goed en zijn nog steeds fraai om naar te kijken. Leuke nieuwe dingen als het feit dat de Lost Boys een nieuwe leider hebben die Peter helemaal niet mag, zijn leuke nieuwe aanvullingen en maken het oude verhaal toch fris en origineel. De muziek van John Williams is fenomenaal en behoort naar mijn mening tot de top van zijn werk. De muziek is enorm sterk en de thema’s zullen nog dagen in je hoofd zitten. Deze film is een heerlijke familiefilm met de boodschap dat je nooit het kind in jezelf moet verliezen. Alleen dat al is heerlijk. Hiernaast bevat het genoeg humor voor zowel jong als oud en heeft het ook een lekker gevoel van avontuur.

Het acteerwerk is geweldig en dat komt uiteraard door de sterke cast. Dustin Hoffman als Hook is geweldig gecast! Hij speelt een heerlijk gemene Hook en toch iemand waar je ook sympathie voor kan opbrengen. Robin Williams speelt briljant als Peter die eerst weigert te geloven en langzaam maar zeker er toch in gaat geloven. In het begin speelt hij eigenlijk een lul en langzaam wordt hij enorm sympathiek. Julia Roberts als Tinkerbell is prima, maar ik heb niet zoveel met Tinkerbell. Wie wel vermeld moet worden is Bob Hoskins als Smee, het hulpje van Haak. Ook weer geweldig doet hij dit, het lekkere suffe, onhandige hulpje, heerlijk! Maggie Smith speelt verder nog Wendy, die inmiddels als oud is geworden, en is ook een heerlijk lief personage. Een scene die me altijd bij blijft is als bij de Lost Boys het kleine bruine jongetje naar Peter toeloopt en zijn bril afdoet om te kijken of hij Pan herkent. Een scene waar ik als kind menig traan bij liet vallen en die nog steeds staat als een huis.

Deze film lijkt een beetje een vergeten film van Steven Spielberg te zijn, maar dat komt ook mede denk ik omdat hij zoveel goede heeft. Desondanks waren de filmcritici destijds best wel hard voor de film, maar dat is wat mij betreft echt onterecht. Waarschijnlijk waren de filmcritici juist de mensen die het innerlijke kind missen waar Spielberg naar stuurt in deze film. De film was wel genomineerd voor vijf Oscars waaronder Best Effects, Visual Effects, Best Music, Original Song en Best Art Direction-Set Decoration. Inderdaad allemaal onderdelen waarin de film uitblonk.

hook

Wie moet Hook kijken?

Mensen die van fantasyfilms houden met humor en avontuur erin moeten deze zeker checken. Ook natuurlijk mensen die het Peter Pan-verhaal leuk vinden en een originele insteek erop willen zien. Fans van Robin Williams, Dustin Hoffman en Bob Hoskins moeten deze film ook verplicht kijken omdat de drie acteurs een van hun beste rollen neerzetten. Als je van de muziek van John Williams houdt is deze film ook verplichte kost aangezien deze soundtrack echt tot een van zijn beste hoort. En tenslotte voor fans van Steven Spielberg en zijn manier van verhaal vertellen, want ik vind deze film toch ook echt bij zijn beste horen.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply