Marc’s Movie Spotlight: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Deze keer in Marc’s Movie Spotlight één van zijn favoriete Jim Carrey-films: Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Waarom is deze zo anders dan andere Carrey-films?

Jim Carrey is een van mijn favoriete acteurs. Hij is enorm veelzijdig en aardig briljant van zichzelf. Hij is natuurlijk met name bekend van zijn achterlijke rollen zoals Ace Ventura of Lloyd in Dumb and Dumber. Hoewel deze rollen ook zeker memorabel zijn en ik met name groot fan ben van Dumb and Dumber, vind ik zijn wat serieuzere rollen vaak nog vetter. Zoals in The Truman Show, briljant. Maar er is één film die ik nog vetter vind dan The Truman Show en dat is Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Deze film werd mij aangeraden toen ik nog op de Hoge School zat door klasgenoten omdat ik zei dat ik Carrey vet vond. Ik heb deze film diezelfde dag op de terugweg bij een winkel gekocht en diezelfde avond nog gekeken. Ik was weggeblazen door de film. En ik zal je precies vertellen waarom.

Waar gaat Eternal Sunshine of the Spotless Mind over?

Joel Barish (Jim Carrey) heeft net een zijn relatie met Clementine Kruczynski (Kate Winslet) beëindigd en het was geen leuk einde. Hij komt haar tegen in de trein en ze herkent hem niet. Joel snapt er niets van, maar dan komt hij erachter dat er een bureau is dat een machine heeft dat delen van je geheugen kan wissen. Clementine heeft dus haar relatie met Joel laten verwijderen. Joel besluit dit ook maar te doen. Joel ervaart alles en ziet alle herinneringen voorbij komen. Het begint met het einde en alle rottigheid, maar dan gaat het naar het begin toe en ziet Joel alle leuke herinneringen. Wil hij dit eigenlijk wel? En is het te laat om te stoppen?

eternal

Waarom is Eternal Sunshine of the Spotless Mind zo goed?

Deze film is zo enorm bijzonder en origineel dat alleen daarom iedereen hem een kans zou moeten geven. De film is visueel erg mooi, hoe de herinneringen in elkaar overlopen is enorm goed gedaan. De film krijgt hierdoor af en toe een soort fantasy-gevoel en laat ook allerlei angsten van Joel zien en hoe hij daar met Clementine mee omging. De film heeft ook en vriendelijk karakter waardoor het fijn is om naar te kijken. Uiteraard kent de film ook vele droevige momenten en het drama-element is hier erg goed gedaan en aanwezig. De film is verder anders dan welke film dan ook. Echt een unieke, originele film die het verdient om gezien te worden. Het verhaal zit geniaal in elkaar en is erg mooi geschreven. Een geweldige film die even bizar als mooi is. De soundtrack is verder prachtig en past er ook prima bij de sfeer van de film.

Dan het acteerwerk! Waarom de film zo goed werkt komt ook door Jim Carrey en Kate Winsley. Jim Carrey zet voor mij de beste rol tot nu toe neer. Hij laat zien ook serieus, emotioneel en diep te zijn en past prima in dit unieke verhaal. Carrey staat bij vele bekend als een grappenmaker, maar hij laat hier zien zoveel meer te zijn. Hij versaste mij zo met zijn acteertalent in deze film dat ik echt anders naar hem ben gaan kijken en hem nog interessanter ben gaan vinden. Kate Winslet vult hem ook prima aan en ze hebben een mooie chemie samen, als je niet beter zou weten zou je denken dat ze echt met elkaar zouden gaan. Winslet speelt dan de geestelijk wat onstabiele en excentrieke vriendin van Carrey en doet dit ook geweldig. Maar Carrey steelt echt de show en de film wordt door hem zo interessant en werkt zo goed. Andere acteurs die meedoen zijn Elijah Wood (The Lord of the Rings-trilogie, Hooligans), Kirsten Dunst (Spider-Man-trilogie, Jumanji) en Mark Ruffalo (The Avengers, Shutter Island). Allemaal prima acteurs, maar die zijn wel echt achtergrond personages. De film draait om Carrey en Winslet en dan met name om Carrey.

Het script komt van Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation.) en hij laat zien een enorm interessant uitgangspunt neer te kunnen zetten en deze prachtig weet in te vullen. De regie komt van Michel Gondry (Be Kind Rewind, The Green Hornet) en deze heeft hierna eigenlijk alleen maar troep gemaakt. Misschien dat deze film gewoon een gelukje was, maar misschien komt het ook omdat het script en het verhaal zo enorm goed in elkaar zitten en dat de hoofdrolspelers zich zo enorm sterk neerzetten.

eternal

Wie moet Eternal Sunshine of the Spotless Mind kijken?

Mensen die van films houden met een wat diepere gedachte erachter moeten deze zeker kijken. Ook mensen die houden van drama films met een romantische aanwezigheid moeten deze nu op hun lijstje zetten. En natuurlijk fans van Jim Carrey. Zo ben ik tenslotte ook bij deze film gekomen, want dan zie je dat Carrey zoveel meer is als een grappenmaker. Zoals ik al zei: voor mij is dit de beste film van Carrey tot nu toe. Als je ook van een grafisch aparte en interessante film houdt dan kan deze film ook erg leuk zijn voor je.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply