Marc’s Movie Hall of Shame: The Dark Knight

By Marc | Artikelen, Recensies

Een van de meest overrated films ooit in mijn ogen is The Dark Knight. Wat een ongelooflijk lange, saaie, rotfilm. Batman & Robin is nog spannender!

Okay, dat Batman & Robin spannender is is niet waar, dat is echt een slechte film. Maar geef mij maar een van de drie oude Batman-films anytime in plaats van deze. Batman, Batman Begins en Batman Forever zijn films die ik als kind in mijn hart sloot. Jack Nicholson als The Joker, Danny DeVito als Penguin en natuurlijk Jim Carrey als The Riddler. Geniaal stuk voor stuk. Toen Christoper Nolan met zijn visie op Batman kwam was ik teleurgesteld, op zijn zachtst gezegd. Na het tergend saaie Batman Begins kwam dan nu het grote tweede deel waar iedereen zo gek op was. Maar hoe dan? Ik zie het echt niet.

darkknight

In The Dark Knight zien we The Joker (Heath Ledger) losgaan op Gotham en moet onze minst charismatische Batman ooit (Christian Bale) achter hem aan. Maar natuurlijk heeft hij weer last van allerlei angsten en trauma’s en lukt het amper. Man, groei een paar en pak die kerel.

Deze film vond ik zo moeilijk om doorheen te komen dat ik hem in drie keer heb gekeken. Ook was ik verbaasd dat de film nog zolang doorgaat na The Joker. Het boeiendste is geweest, waarom nog een uur doorgaan? Verder vond ik het acteerwerk, op Ledger na, enorm saai en totaal niet boeiend. Nergens kon het acteerwerk of het verhaal me pakken. Het verhaal sjokt maar een beetje voort en zoals ik al zei: deze Batman zit alleen maar constant met zichzelf in conflict en te zeuren. In alle drie de Nolan-films zit vrijwel alleen maar Bruce Wayne en amper Batman. De films hadden beter Bruce Wayne Begins, Bruce Wayne en Bruce Wayne Rises kunnen heten. Ik hou zelf ook van wat humor in een superheldenfilm. Dit komt puur omdat het uiteindelijk stripboeken zijn en het echt niet zo serieus hoeft te nemen. Marvel doet dit prima en zet naast humor ook echt wel heftige dingen neer. Deze film heeft echt nul gevoel voor humor. Alles wordt zo zwaar, dramatisch en donker dat het helemaal niet meer leuk wordt om naar te kijken.

Het verhaal rammelt ook op veel kanten. Als The Joker Harvey Dent en Rachel op twee verschillende plekken heeft en Batman er maar één kan redden, waarom schakelt hij dan niet hulp in? Sowieso kloppen de plannen van The Joker gewoon niet. Hij kan gewoonweg niet in zulke korte tijd zulke complexe plannen maken én mensen vinden die hem hierbij helpen. De film wil graag serieus genomen worden, dan moet je dat zelf ook wel doen. Of dat Batman heel cheesy de loop van een geweer buigt. Allemaal maffe dingen die mij niet konden overtuigen. Ook zit Scarecrow erin, die een super vet, creepy personage is. En hij zit er alleen in om in elkaar gemept te worden. Zo kan hij nooit serieus worden genomen als een echte bad guy. Beetje Rhino in The Amazing Spider-Man 2. Ook de stem van Christian Bale is echt enorm irritant, praat toch eens normaal gozer. Het acteerwerk zei ik al slecht te vinden. Christian Bale speelt gewoon een irritante, klagende Bruce Wayne die echt niet stoer is zoals hij hoort te zijn. De ergste van alle personages vind ik nog Aaron Eckhart als Harvey Dent. Two-Face komt zo niet lekker uit de verf en zijn CGI-gezicht is zo extreem lelijk. Was het budget op voor de rest van de film? Ook was het meer Eckhart dan Dent. Ik zag gewoon hem en niet het personage, hij kon me niet overtuigen. Tommy Lee Jones was gaver als Two-Face en dat zegt wat.

stc

Het feit is dat er ook geen bloed in de film zit. Dit deden ze zodat ze een PG-13 rating konden krijgen, en dat is erg raar. Dat zou je toch juist verwachten in een donkere, harde film zoals deze. Hierdoor had ik ook nooit het idee dat de gijzelaars ooit echt gevaar liepen. Ik zat nooit met spanning te kijken hoe de mensen deze keer uit de benarde situatie zouden worden gered. En Heath Ledger zet een prima rol neer, maar echt niets iets dat niemand hem na had kunnen doen. Ik denk dat het feit dat hij hierna is overleden hem zoveel meer credit heeft gegeven. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Ledger prima hoor en heb een paar best geinige films met hem gezien, maar als hij nog had geleefd was de rol goed geweest en niet zo briljant als dat mensen hem nu geven. Jack Nicholson was en is nog voor mij echt The Joker en op het gebied van stem is dat zeker Mark Hamill. Het hele gegeven van de film is gewoon niet realistisch te noemen en het feit dat Nolan en de cast dit zo graag willen, maakt de film een gewoon raar. Het verhaal loopt niet lekker en dat ze eindigen met Two-Face was echt fout. The Joker is duidelijk zoveel interessanter, waarom moeten we nog een uur naar Dent kijken. Batman is sowieso eigenlijk maar een side-personage in deze film, het draait gewoon om The Joker. Ook lijkt de stunt double van Batman echt totaal niet op Christian Bale, let er maar eens op.

Christopher Nolan vind ik sowieso een overrated regisseur. The Prestige vond ik echt vet, maar alles wat erna kwam vond ik echt troep. Zijn Batman-films, Inception, Interstellar. Allemaal films die ik echt niks vind. Maar door Batman mag die man alles maken in Hollywood. Als hij morgen een film maakt over een drol op een schildpad zal iedereen het weer bedelven met complimenten en prijzen.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply