Marc’s Movie Hall of Shame: Gravity

Gravity werd overladen met Oscars, maar onze Marc vindt dit verre van terecht. Volgens hem is dit weer een typisch geval van een overrated film.

In Gravity zien we onderzoekster Ryan Stone (Sandra Bullock) in de ruimte met astronaut Matt Kowalski (George Clooney). Maar dan komt er een meteorietenstorm en gaat het gruwelijk mis. Hun shuttle wordt hard geraakt en Stone komt los van de shuttle. Ze drijft langzaam de ruimte in en moet alles op alles zetten om dit te kunnen overleven.

gravity

Gravity is (letterlijk) een ramp van een film vanaf het begin tot het einde. Allereerst is het verhaal enorm standaard en flinterdun. Dit verhaal is al zo vaak vertelt dat het inmiddels niet meer werkt. Iemand komt in een grote ramp terecht en overleeft miraculeus het ene na het andere gevaar om zo te overleven. Maar deze film voegt werkelijk niets diepers toe dan dit, in plaats daarvan doet de film precies hetzelfde als de film Avatar, het gooit het ene CGI-effect na het andere naar je. De film is werkelijk een orgie van CGI-geweld en daar moet hij het eigenlijk van hebben. Het verhaal is dus ook enorm voorspelbaar en kakelt een beetje voort. De film wordt nergens echt interessant en je weet toch wel dat het hoofdpersonage het gaat overleven, hoe onwerkelijk dit ook is. De twee personages hebben ook de diepgang van een pan en hierdoor krijg je helemaal geen band met de personages, je geeft er ook echt niet om of ze het overleven of niet. Het verhaal en script zijn bijzonder mager en hierdoor duurde de film voor mij veel te lang. Ook dat het hoofdpersonage maar alles zo op het laatste moment overleeft is erg cliché en werd ook nergens spannend omdat je wist dat dat toch wel weer ging gebeuren.

Mooi is ook dat veel critici zeiden dat ze het zo goed vonden dat deze film een sterk vrouwelijk personage had. Maar het personage is juist zo cliché als het maar zijn kan. Ryan raakt constant in paniek, kan niets zelf en ligt een groot gedeelte van de film in haar ondergoed. Lekker sterk vrouwelijk personage, ze speelt juist het typische vrouw-in-paniek-personage. Clooney speelt wat hij altijd speelt, de man die de vrouw rustig maakt en haar wel even helpt. Die vage droomscène dat hij nog terug komt om aan Ryan te laten zien op welke knoppen ze moet drukken werkte meer komisch dan emotioneel. De film bevat dus verder veel CGI en het ziet er vaak prima uit. Alleen de scene bijvoorbeeld dat Ryan aan het ronddraaien is in de ruimte en dat je dat ziet vanuit haar helm werkte voor mij zo misselijk makend! In IMAX-formaat viel het me mee dat niet de halve zaal aan het kotsen sloeg. Dat regisseur Alfonso Cuarón de Oscar kreeg voor beste regisseur snap ik werkelijk niets van. De film draait op CGI en er zit heel weinig menselijk element in of verhaal. Hoe kan je dit winnen dan? Dan kunnen we voortaan ook regisseurs gaan nomineren die cutscenes maken voor games. Andere regisseur die dat jaar genomineerd waren hadden films als The Wolf of Wall Street en American Hustle gemaakt, veel betere films met veel diepgang en enorm interessante personages.

gravity

De soundtrack was verder ook aardig overrated in mijn ogen. De soundtrack werkt als je de film ziet, maar van een echte soundtrack is geen sprake. Het is niet zozeer muziek als meer geluid. Als je de soundtrack los van de film luistert kan je er niets mee en dan faalt een soundtrack in mijn ogen. Als je de bioscoop uitloopt en je neuriet het melodietje van het thema liedje van de film, dan slaagt een soundtrack. Films als Jurassic Park, Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter slagen daar enorm in en vrijwel iedereen kent de muziek van die films. Ikzelf ben een enorm soundtrack fan en kan een film echt meer waarderen als het een goede soundtrack heeft. Dit alles bij elkaar zorgt gewoon voor een bijzonder slappe film. Het tenminste het hoofdpersonage gewoon dood laten gaan, dan het had misschien emotioneel nog iets losgemaakt bij mensen. Maar de zwakke personages, het suffe verhaal, het voorspelbare element, het magere script en regiewerk en de overkill aan CGI maakt dit voor mij een enorm zwakke film. Ik kon mijn aandacht er maar moeilijk bijhouden en vond het einde totaal niet bevredigend.

Like this Article? Share it!

About The Author

the Movie Maniac! Marc is onze Marvel- en Star Wars-fanboy en weet alles van films. Hij kijkt er vijftien tot twintig per week.

Leave a Reply