Docu: Anti X-Change: De Codificatie

By Leroy Woudstra | Music & Lifestyle

Deze film van Selwyn de Wind is een weergave van het project Anti X-Change, dat eind november 2011 plaats vond op Curaçao. Fresku, Hef, Gikkels, Adje en platenbaas Robert Coblijn (BijlmerStyle) vlogen toen naar het eiland van hun roots, voor het geven van workshops en een concert met Curaçaose collega’s Chris Strick, Pugistix, I$ki, Dopie Keyz en Oz.

“Het was een belangrijke registratie,” aldus documentairemaker Selwyn de Wind, “met heel veel uren beeldmateriaal. Het heeft even geduurd voordat De Codificatie klaar was, maar het resultaat mag er zijn.” De titel, De Codificatie, duidt op het samenkomen van de verschillende stijlen en achtergronden van de Nederlandse en Curaçaose rappers, en op het definiëren van Curaçaos-Antilliaanse hip hop cultuur tijdens de workshops.
Op schoolpleinen werden talentvolle Curacaose jongeren gestimuleerd om spontaan met de rappers op te treden, om daarna dieper in te gaan op de kennis en achtergronden van rap en hip hop, alsook de muziekindustrie erachter, tijdens de 12 workshops die gedurende Anti X-Change werden gegeven.

Ondertussen gingen de Nederlandse rappers op zoek naar hun Curaçaose roots, door een herontdekking van hun band met hun Curaçaose familieleden en door een bezoek aan tumba koningin Elia Isenia op een landhuis uit het slavernijverleden.
Anti X-Change komt tot een climax tijdens het gelijknamige concert, waarbij Fresku, Hef, Gikkels, Adje en I$ki onder leiding van MC Chris Strick en dj Pugistix een kaki show neerzetten. “Van het begin van de avond tot einde,” zegt Fresku over het concert, “was het gewoon classic.” Dat geldt ook voor de film.

Bekijk hier de documentaire:

Like this Article? Share it!

About The Author

Houd van Indonesisch eten en mag hem altijd wakker maken voor een bordje Rendang of een vers gedraaide lemper.

Comments are closed.