De Rum Twitter Tasting met Ron Abuelo Import

By Erik Dekker | Music & Lifestyle, Recensies

Dictatuur, ijskoude Cuba Libres, grote sigaren en de mooiste dames die dansen op de zwoelste muziek, staan centraal in Cuba en omstreken. Wat in deze lijst met noemenswaardige zaken echter niet mag ontbreken, is natuurlijk de verfijnde rum, die je nergens zo goed kunt krijgen als in het land waar Fidel Castro zijn oorsprong heeft gevonden.

In het eerste flesje vind ik de Anjejo rum, de jongste uit de selectie tijdens de proeverij. Deze drank heeft drie jaar gerijpt op Amerikaans wit eiken. En pfoe, kun je dat merken tijdens het proeven! De smaak is heerlijk subtiel te noemen, met een duidelijke hint naar wat houterige elementen. Toegankelijk is deze echter absoluut. Ja, de Anejo is een zeer aangename aftrap van de proeverij.

Nog nagenietend van mijn eerste slok begin ik aan de tweede sample, genaamd de ‘7 Anos’. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze elegante rum uit Panama zeven jaar gerijpt op oude bourbon vaten. Gevolg is dat de inhoud van mijn tweede glas hier subtiel maar duidelijk naar hint. Maar niet zomaar eentje.

Nee, ik bespeur tijdens het ruiken en proeven een heerlijke tint van karamel. De smaak verandert per seconde en blijft zo tot ver na de afdronk interessant. Extra goed nieuws is dat de smaak mooi in de mond blijft hangen. Mijn duidelijke favoriet tot nu toe.

Nummer drie is eigenlijk de overtreffende trap van de 7 Anos, in zowel de geur als de smaakpapillen die schreeuwen om te exploderen. De afsluiter van de avond gaat onder de naam ’12 Anos’ en ruikt net als de 7 Anos erg zoetig, maar voelt al na de eerste slok zeer intens aan. Op een goede manier welteverstaan.

De smaak neemt mij mee naar een alcoholische toffeewinkel. Zouden ze die hebben? Want dan moet ik er absoluut heen. De beleving wordt steeds intenser, totdat het na de afdronk rustiger overkomt en de smaakpapillen overblijven, die overuren aan het draaien zijn.

Ik heb een tijdje zitten twijfelen of de 7 of 12 Anos rum mij het meest kon bekoren. Na wikken en wegen heb ik toch gekozen voor de eerstgenoemde. Naast het feit dat de karameltint een erg aangename afwisseling is, zullen whiskyliefhebbers hiermee een fantastische overstap naar de rumkant kunnen maken.

Maar het mag gezegd worden dat je met geen van deze drie rumsoorten een miskoop doet. Als je bij iedere slok meegenomen wordt naar die heerlijke jaren ’50 mentaliteit, dan weet je dat het goed zit.

Voor meer informatie kijk je op:

www.RonAbuelo.nl
www.twitter.com/RonAbueloNL

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.