Blog: Terugkijkend op Fallout 3…

By Wesley Akkerman | Games, Nieuws

Omdat ik niet op Fallout 4 kan wachten, heb ik vorige week Fallout 3 opnieuw opgepakt. Ondanks het feit dat het goed voelde terug te keren naar de Wasteland, liep ik wel tegen problemen aan die ik – denk ik – bewust vergeten was.

Aah, Fallout 3.Wat is dat lang geleden zeg. Als ik mijn achievementslijst mag geloven, dan heb ik de missie Shock Value op 6 februari 2011 afgerond en dat was ongetwijfeld ook de laatste keer dat ik speelde. Maar waarom legde ik dat spel eigenlijk ooit weg? Ergens kan ik het me niet herinneren, omdat me alleen maar leuke dingen bijstaan van het fantastische spel.

Bijvoorbeeld het begin. Ik hoor mijn vrienden wel eens zeggen dat ze de Vault uitkwamen en eigenlijk geen idee hadden wat er nou precies van hen verwacht werd. Maar op een of andere manier heb ik dat nooit zo ervaren, omdat ik gewoon ben gaan lopen en er vanzelf wel achterkwam of ik die kant op moest of niet – de Super Mutants hielpen daarbij.

Op een gegeven moment kwam ik aan bij een verlaten winkelcentrum. Ik ging naar binnen en kwam binnen allerlei monsters tegen – ghouls – die me aanvielen. Ik was op dat moment helemaal niet bekend met first-person shooters (mijn genre ook niet) of Bethesda-achtige spellen (Fallout 3 was m’n eerste), dus het was allemaal best overweldigend.

VATS

Vooral die vrijheid. Dat gevoel is wat mij betreft alleen geëvenaard door The Elder Scrolls V: Skyrim – want, tja, ik moet Oblivion nog steeds een keertje opstarten. Die vrijheid was alom aanwezig en ik snapte waarom dat spelers afschrok. Wanneer je namelijk geen missie aan hebt staan, weet je ook gewoon niet waar je die missies vandaan haalt.

Ronddwalen was m’n enige optie en met die marginale kaart met enkel wat Vaults als aanknopingspunten, werd ik ook niet heel veel wijzer. Maar ik zette door en heb wat onvergetelijke dingen meegemaakt. Ik heb een atoombom onschadelijk gemaakt en uiteindelijk zelfs de wereld gered. En ondanks die vijf dlc-pakketten, was ik daarna wel klaar met Fallout 3.

Maar waarom? Nou, toen ik de game van de week weer opstartte, ergerde ik me eigenlijk direct aan die grijze omgeving. Ja, de wereld is vergaan en dat betekent dat er niet heel veel kleur meer is, maar alles was bruin, grijs of geelachtig – niets nodigde me uit om door te spelen. Later besefte ik dat het de sfeer van een apocalyptische omgeving juist goed weergaf.

Want als er één gevoel naast ‘vrijheid’ aanwezig was, dan was het wel eentje die me licht deprimeerde tijdens het spelen. Hoe vet alles ook was om te doen – voornamelijk het ontdekken – al die bruine tinten hebben er toch voor gezorgd dat ik de game ooit heb weggelegd. Zonde, zeg ik nu achteraf, want Fallout 3 heeft mij nog zo veel meer te bieden dan ik tot nu gezien heb.

Lone_Wanderer-SMG

Ik kwam er namelijk achter dat ik nog maar 24 missies in de game heb voltooid – 24. Dat is mega weinig, ook al duren ze soms best lang. Ik heb de game ook nog maar 48 uur gespeeld; een cijfer dat in schril contrast staat met het eerdergenoemde Skyrim, waar de teller op meer dan 170 uur staat en waar ik al wel de meeste dlc van heb uitgespeeld.

Mijn doel is dus nu om nog het maximale uit Fallout 3 te halen, voordat Fallout 4 aankomende herfst uitkomt op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Van Fallout 4 verwacht ik eigenlijk Fallout 3 in het kwadraat. Meer missies, meer personages, meer kleur en meer avontuur. Ik wil een overzichtelijker menu en eentje die niet zo omslachtig te besturen is – maar als ik de presentatie zo van de E3 bekijk, dan moet dat goedkomen.

Ik wil een dedicated renknop, en normaal lopend personage en meer variatie in gebouwen en omgevingen. En natuurlijk een goede engine. Want als er één game vol met bugs zit, dan is dat Fallout 3 wel. Check hieronder een toffe video daarover. Wil je meer lezen over Fallout 4? Dan kun je hier de aankondiging nog eens bekijken en hier een lijst met geruchten inzien.

Like this Article? Share it!

About The Author

is mede-oprichter van Spotlight!TV en een freelance journalist gespecialiseerd in de Nederlandse gamesindustrie. Schrijft op Spotlight!TV en op het web over games, series, films, tech en muziek. Streamt ook nog wel eens, maar dat schiet er vaak bij in.

One Response to Blog: Terugkijkend op Fallout 3…

  1. Pingback: Tien Vaults waarin het goed misging in het Fallout-universum

Leave a Reply